VVV Zuid-Limburg heeft een representatief onderzoek gehouden onder de bij haar aangesloten accommodaties en attracties. Hieruit is gebleken dat het seizoen toch minder rampzalig is verlopen dan velen op basis van het slechte weer tijdens de schoolvakanties verwacht hadden.

4 sterren en lager segment favoriet

Vooral de vakantiewoningen en de 3*** hotels mochten tijdens de zomermaanden minder gasten verwelkomen dan voorgaande jaren. Echter de 4**** en lagere segment-hotels, zoals pensions en 2**, geven aan dat zij méér toeristen hebben ontvangen.

Hoger segment stunt via internet

Voor deze groei worden een tweetal oorzaken aangegeven. De 4****-hotels stunten flink via internet met hun last-minute aanbiedingen voor de kortere vakanties wat ten koste gaat van de boekingen bij de 3 ***-hotels. De pensions en 2**-hotels geven juist aan dat zij vanwege het wisselvallige weer naast hun vaste gasten ook voormalige campinggasten mochten verwelkomen. De reactie van de ondervraagde campings is sterk wisselend: enkele campings zijn minder bezocht, doch anderen hebben het zomerseizoen even druk of zelfs drukker ervaren.

Ondanks

Stijgend aantal last-minutes

De trend van het last-minute boeken via internet blijft doorzetten. 95% van de ondervraagde accommodaties (inclusief campings) geeft aan deze zomer veel meer last-minute boekingen via internet ontvangen te hebben dan voorgaande jaren. Belangrijkste oorzaak voor het last-minute reserveren is natuurlijk het wisselvallige weer geweest. Dit heeft bij een aantal bedrijven roet in het eten gegooid, terwijl anderen er flink van geprofiteerd hebben.

Merendeel attracties positief

Dat de openlucht-zwembaden geen topseizoen gedraaid hebben, is een feit. Echter 32% van de ondervraagde attracties geeft aan het even druk gehad te hebben als vorig jaar en zelfs 46% geeft aan  in de zomermaanden drukker bezocht te zijn dan in 2004. Dit zijn zowel overdek